Eljött az ősz és az előrejelzések szerint esősebb napok következnek, de ezen a szép napsütéses napon még gondoltam előtte megejtek egy jó kis tavi pecát. Délelőtt 10 óra után kicsivel megérkeztem és a 7-es állásra rendezkedtem be.

Felszerelés: 2 botos horgászatot terveztem, több stratégiával készültem. Az egyik botom a jól bevált 3,45 méteres Silstar X-Performance botom volt, 0.19-es monofil főzsinórral, elhagyós szerelék, 30grammos Carp Zoom Method Feeder kosár, 0,06-as fonott horogelőke és 10-es Caperlan szakáll nélküli horog. Orsó: Okuma Longbow 40-es, nyeletőfékes. A másik a szintén bevált Leeda Concept GT bot, 3,6méteres hosszban, 20-as monofil főzsinórral, 30grammos cseppólommal, 0,06-ös fonott horogelőke és 4-es Korda szakáll nélküli horog. Orsó: by Döme Carp Fighter LCS 4000, nyeletőfékes orsó.

Etetőanyag: alapvetően 2 stratégiával készültem. Az egyik botra az elsőszámú stratégia methodozás Dovit Magic Method Pellet Fokhagyma-Mandula mikropellettel. A másik bottal Zadravec bojlit raktam a horog mellé PVA-hálóban, a bojlik ízesítes fűszeres-kolbász volt, a bojlikat egészben, felezve és negyedelve raktam bele a hálóba.

Mint mondtam, elsőszámú stratégia methodozás volt és tulajdonképpen ez remekül teljesített. Nem klipszeltem ki az damilt az orsón, szinte bárhová dobtam, halat fogtam előbb vagy utóbb. A második bedobástól kezdődően szinte minden bedobást követően hallal tekertem ki a szereléket. A múltbéli tapasztalatokat felhasználva halvesztésem nem volt egyáltalán. Ebben úgy gondolom, hogy mind a 0,19-es főzsinór nyúlékonysága, mind a feederbotom akciója és a horog ívének haltartó képessége is szerepet játszott.

A kapások általában 2-5 percen belül jelentkeztek, pontyok esetében igazi füstölős kapásként, tokhalak esetében finom rángatásként. Ha ennél tovább nem volt kapás, akkor bizony az annak a jele volt, hogy a csalit valahogyan leügyeskedték a halak a csalitüskéről.

A csalik közül ismét a Dovit Wormball volt a legsikeresebb, ezúttal a Fűszeres-Mézest próbálgattam, ahogyan azt már ősszel megszoktam.

A kapások intenzitása délután 1-2 óra tájban lelassultak, amikor a nap igazán legjobban sütött. Talán elemelkedtek a pontyok a vízfenékről, a tokhalakat is hagyták odaférni a csalihoz. Ezen úgy tudtam segíteni, hogy a method kosár tetejére fújtam 2 fajta method spray-t: Dovit Magic Method Fokhagyma-Mandula és Dovit Fluo-Vit fűszer spray. A csalit is élénkebb színre váltottam: Dovit 4 Color Wafters Fűszer-Kagyló, főleg a dumbell formájú, de a golyóval is fogtam halat. Ezzel vissza tudtam csábítani a pontyokat és folytatódott a ponty-dömping.

A bojlis bottal igazán kapásig nem jutottam el, ma is egyértelműen a methodozás volt a nyerő.

Összesen 11 db pontyot, 3 db tokot és 1 keszeget fogtam, a legnagyobbnak saccolt halat le is mértem: kicsivel több volt mint 6kg. Ez 1 bottal, 5 óra nettó horgászidő alatt elég szép eredmény. A halak remekül küzdöttek – ők még nem vették tudomásul, hogy vége a nyárnak!

Ezt a napot sosem felejtem el, igazi élménypeca volt, ahol nem kellett igazán agyalni, variálni csak jól érezni magamat és kifárasztani a halakat.

Galéria: