Miért cserélünk damilt? Általában mert a régi használhatatlan lett. De az is lehet, hogy csak a használt damil helyett ideiglenesen másikat (pl. éjszakai horgászatra fluo damilt, vagy pl. fonott zsinóros tavaszi keszegezést tervezünk, vagy pl. busázni vastagabbat raknánk fel nyáron) raknánk fel. Ilyenkor a régit dobjuk ki? Dehogy…

Eleinte nagyon utáltam ezt a műveletet, mert nehézkes volt, lassú, időigényes, kézzel letekerni akár csak 200m damilt is. Meg hát ugye mire tekerjem fel? Üres pet palackra? Botra? Áá… Túl nagy helyigényű. Nem praktikus. Eredeti gurigájára? Igen, az lenne a jó, lassú és macerás arra kézzel feltekerni.

Megoldást kerestem, mert ahogyan nőtt a horgászattal töltött idő, nőtt a damil cserélgetések alkalmainak száma is. Láttam már damilt letekerő kis motoros gépet is, és mint ahogyan az életben annyi mindennek, ennek a feladatnak is több megoldása van. Nem találtam fel a spanyolviaszt, de most elmondom, én hogyan szoktam damilt az orsó dobjáról leszedni, hátha valaki ezt még nem tudja. Egyszerű, olcsó, hosszú távú megoldás és a letekert damil könnyen tárolható, újra felhasználható lesz.

Minden damil eredeti gyári gurigájának közepén van egy lyuk (legalábbis, amikkel eddig én találkoztam). Egyik kisebb picivel, másik nagyobb picivel, de általában a 13as fúrószár belefér. Készletben van 13asom, de 13as lyukat ritkán fúrok, ezért azt soha nem használom amúgy. Befogtam erre a célra. Rá kellett némi szigetelő szalagot tekerni, hogy pont passzoljon rá a guriga lyuka. Akár több vastagságút is lehet a fúrószáron szépen egymás mellett kialakítani, befelé növekvő vastagságban.

Dobot leveszem az orsóról, beleteszem egy kartondobozba, hogy ne ütődjön semmiképpen (velem sajnos gyakran előfordul, hogy a klipszelés megmarad és letekerésnél ez felrántja a dobot a földről, ami aztán ha vissza nem puhára esik, bizony megsérülhet), aztán fúrógéppel másodpercek alatt vissszatekerem a damilt az eredeti gurigájára. A fúrógép sebességével lehet a feltekerés sebességét szabályozni. Ha azt szeretnéd, hogy a damil a gurigán szép és feszes legyen, akkor a visszatekerés közben egy pamutkesztyűben feszítheted és akár irányíthatod is a damilt. Szinte mint a gyári állapot, olyan lehet, ha elég ügyes vagy.