Az idén még nem volt egy igazán jól és hibátlanul sikerült és pontyos pecám. Vagy nem értem rá vagy rövid időt tudtam csak horgászni és már éppen beindult dolog, mire be kellett fejeznem, de legtöbb esetben a halak nem volta kapókedvüknél. Voltak persze pörgős keszegezéseim a Körösön, vagy éppen 2 napja, hogy a pontyozásnak tervezett peca egy rendkívül pörgős kárászozásba fordult, de a pontyok idén – kevés kivétellel – nem igazán jöttek még össze. Idén a tiszatenyői tó halai sem igazán mutatták még meg éhesebb arcukat, de mivel a Körös jelenleg nagyon árad és nyárfaszösz miatt igen problémás a horgászat rajta, ráadásul pontytilalom is van ott, gondoltam újra megnézem a tenyői pontyokat és kicsit szórakozok, tesztelem, hogy vajon a melegedő vízben a sötét etető a jobb vagy már inkább a világos etető lesz a nyerő. Tiszatenyőn a nyárfaszösz általában nem szokott gondot okozni, nem nagyon van sok fa a környéken, az a kevés idetévedt szösz pedig nem jelentős.

Felszerelés: alapvetően 1 bottal terveztem horgászni, ehhez pedig a jól bevált Silstar X-Performance 3,45m botom, rajta pedig az újonnan beszerzett Okuma Longbow LB40 orsó. Aránylag kis tóról van szó és általában a horgászok 5-10 m-re egymástól ülnek a partján, ez a bot kellően gerinces ahhoz, hogy tudjam vele a testesebb halakat is irányítani és ne szedje össze a szomszédok zsinórját, de a spicce a legfinomabb kapásokat is érzékenyen jelzi, kis gyűrűivel pontosan lehet dobni. A főzsinór is 23-as monofil, mert egyrészt nem kell messzire dobálni, másrészt pedig egy nagyobb hal esetén szintén kellhet az erő. Előke a szokásos 6-8cm hosszúságú, 0,08-as fonottból elkészített methodos, kezdetnek Frenetic 8-as horoggal és csalitüskével kezdtem. Emellett azért volt nálam egy 360-as by Döme Fine Carp 0,18mm-es monofillal (ha finomkodni kellene), egy 2,7-es Nevis Vanity jóval nagyobb gyűrűkkel (ha a nyárfaszösz miatt a kis gyűrűs botjaimat félteni kellene) és az Energoteam-es match botomat is elhoztam magammal (hátha elemelkednének a halak a vízfenéktől és vízközti pecát kellene nyomni). Igyekeztem minden eshetőségre felkészülni.

Etetőanyag: 3 féle etetővel készültem a napra. A terv: Atomix Bordó Gyümölcsös mikropellet, sötét színű, de darabos, ami miatt tapasztalatom szerint szelektív hatású és pontyokat képes helyben tartani. B terv: Dovit hidegvízi bordó gyümölcsös method mix. Ha csak csipegetnének a halak, ez jó lesz és amúgy meg próba szerencse, mert pont volt belőle egy bontott zacsival. Ráadásul ízre és színre összeillik a mikropellettel. C terv: Dovit Fluo-Vit Sweat method mix. Ez ugyebár elég feltűnő jelenség. Melegszenek a vizek. Lehet már ez kell majd. Előfordult már máskor is.

Kezdetnek a mikropelletet öntöttem ki az etetőanyagos tálkámba. Ezt az Atomix pelletet nem kell nedvesíteni, kibontod és már használatra kész. Már 2 pecánál is használtam belőle és lefagyasztva és kiengedve is azt kell mondjam tökéletesen változatlanul megőrzi tapadását. Ez sajnos az Aqua Garant mikropelletre épült pelleteknél nem működik, azokat nem igazán lehet lefagyasztás és kiengedés után már method kosárba megtapasztani, vagy ha beletapad akkor bele is ragad sajnos.

A tó bejáratával szembeni oldalon építettem fel az állásomat és időre kezdtem horgászni. A második bedobásnál füstölős kapást csinált egy fél kilós kárász.

Szép! De sajnos ezt követően több mint egy órán keresztül hiába próbáltam kapást kicsikarni. Nem csak ücsörögtem persze ezalatt. Közben 4-6 percenként újradobtam és közben bekevertem és többször lerostáltam a másik 2 etetőt. Először a bordó gyümis method mixet próbáltam. Eredménytelenül. Közben észre vettem, hogy minél élénkebb színű csalit teszek fel, annál inkább rezgetik a spiccet a halak, de a kapás még mindig elmaradt. Finomítottam is és kisebb horgokat használtam, 10-es, 12-es méretben. Az édes ízvilágú csalik esetén történtek ilyen „pöcögtetések”, de fűszeres, büdös, halas stb esetekben még az sem. A methodnak még egy utolsó esélyt adtam, mielőtt átszereltem volna hosszú előkésre a botot:a szuperédesként jellemzett Fluo-Vit etető anyagot kezdtem el használni, és ez elhozta a remélt változást: délelőtt 11 után kevéssel a nap első pontyát terelhettem a szákba.

Őt 20 perccel később ez a gyönyörű koi ponty követte.

Nem voltak nagyok, de éreztem, hogy megvan az irány! Az irány pedig az volt, hogy fluo-vit etető és narancssárga és édes csalipellet. Csak ez kellett nekik.

A nap legsikeresebb csalija a King Baits Hot Shot Fluo Popup 8mm dumbell és a Stég Floating Soluble Pellet 5×10 mm dumbell pellete volt, mindkét esetben a narancsos árnyalatban. Elhatároztam, hogy előkapom a Fine Carp pálcámat és tovább kereső methodozok, miközben a másik bottal tovább horgászok az eddigi etetésemen és próbáltam erőltetni a mikropelletes etetést, és a csalik méretét is növelem közben. Hátha ez meghozza a nagyobb halakat is. Sajnos ez a taktika csődöt mondott. A pontyok közül a legnagyobb 3kg-os volt és 1 kivételével csak a kis csalikat voltak hajlandóak elhúzni és csak a fluo-vit etetővel bírtam kapást elérni. Viszont a Fine Carp pálcával ezeket a 1-3 kg-os pontyokat is élmény volt fárasztani. Jöttek a halak szépen egymás után sorban úgy kb. 20 percenként, tehát kicsit kivárós volt még így is a peca. Közben körülöttem sokan hazamentek. Délután 2ig elég jól ment a hal és 7db pontyot fogtam fenéken, ebből 2 db koi ponty volt. Aztán csend. Szépen elpakoltam a feedereimet és elővettem a match-botomat, de sajnos a kapások vízközt sem jöttek. A halak nem táplálkoztak tovább. De sebaj, ez a nap ezt a szép 7 db pontyot tartogatta nekem, majdnem mind füstölős kapással (kellett a nyeletőfék rendesen). Kicsit agyalós és melós peca volt: csak a kis csali, csak az élénk színek, csak az édes ízek és minél finomabb szerelék kellettek, de végre ismét egy jó methodos peca volt. A halak meg kezdenek erejüknél lenni, itt a szezon…

Galéria: