A november 1-ét követő hosszú hétvégén sok ház körüli munkát elvégezve a vasárnapot a pihenésnek szenteltem és kedvenc methodos vizemre, Tiszatenyőre látogattam el. A légnyomás értékek nem voltak éppen optimálisak (bőven 1020 felett), a víz már lehűlőben, a nappal pedig már elég rövid volt, de ezek ellenére azt gondoltam érdemes próbát tenni ebben a szép időben, hátha összejön még valami. Összejött.

Helyválasztás:
Közhely, de hideg vízben tapasztalatom szerint is kiemelkedik a horgászhely megválasztásának jelentősége, ezért ezt most itt én is kiemelném. A tónál a szél északról, északnyugatról fújt megérkezésemkor elég élénken, már-már erősen. Nem érkeztem túl korán, a kedvenc helyem a déli sarokban már foglalt volt. A bejárattal szemközti oldalon 6-7 ember horgászott, de középen volt még a sziget magasságában hely. A helyválasztásnál 2 szempontot vettem figyelembe: egyrészt a fák ne zavarjanak a bedobásnál, ami a pontos horgászatot befolyásolja. Másrészt pedig az élénk szél által keltett áramlás a sziget mögötti szélárnyékos rész miatt úgy gondoltam némileg megtörik és a viszonylagosan nyugodtabb részen esetlegesen megállhatnak a halak. A szigethez 1-2 méternél közelebb nem dobálhattam, mert ismert a sziget melletti víz alatti kerítés és ott sokan ott hagyták már a szereléküket. Mindezek figyelembe vételével majdnem pontosan a szigettel egy vonalban foglaltam helyet, attól némileg délebbre.

Szerelék:
A sziget melletti és előtti részen a 3,45m-es Silstar X-Performance medium botommal dobáltam. Hozzá a 40-es LineaEffe HyperCarp orsó, a nagyhalas szezonra tekintettel 0,23-as monofil főzsinór, végén 35 grammos Team Feeder by Döme Vario Method Feeder kosár, 0,08-as fonott előke és 10-es Czero Qantum F1 szakáll nélküli horog.

Pontosan velem szemben, tehát a szigettől délebbre a 3,6m-es Leeda Concept GT botommal hosszúelőkés feederezést terveztem. A boton a 40-es Team Feeder by Döme LCS 4000 orsó, még szintén rajta a nyáron használt 25-ös monofil főzsinór, hordó alakú 20 grammos kosárral és a 50cm hosszúságú 16-os monofil horogelőke végén pedig egy 12-es Mustad hosszú szárú horoggal.

Etetőanyag, csali:
Methodozáshoz 1 élénkebb színű, extrém édes, kukorica alapú etetőt és 1 halasabb, de édes mikropelletet próbáltam. Ez utóbbi lett most a nyerő: Dovit Magic Method Pelletet Narancs-Hal ízben áztattam be, és különböző aromákkal, aromaspray-kel kezdtem kísérletezni, a tüskén pedig különböző kisebb 5-10mm-es popup és wafters minibojlikkal, pelletekkel próbálkoztam.

A nap egyik nyerő kombinációja volt.

A hosszúelőkés módszerhez pedig bő fél kiló Dovit hidegvízi bordó gyümölcsös feeder kaját kevertem be, kevés (1 marék) csemege kukoricával dúsítva. Ebből kb. 10 kosárral raktam be alapot úgy, hogy kellően messze legyen a methodos szerelékemtől, ne jelentsen konkurenciát a methodos etetőanyagnak. Csontit nem raktam bele alapozó etetésnél, de az ezt követő etetésnél igen.

Az első halat 1 óra próbálgatást követően a methodos szerelék hozta, egy kisebb pontyocska volt a tettes, aki egy mézeskalács ízesítésű wafters pelletre csábult el.

Ezt követően aránylag ütemesen tudtam fogni a halakat, a pontyok mérete egészen 3,5kg-ig ment el és végül 7db-ot bírtam megszákolni. Közben rendszeresen beesett több kárász, kisebb-nagyobb. Kiemelném a bandanagy 3,5kg-os tükörpontyon kívül a szép méretes fátyolfarkú kárászt (kb. 60dkg lehetett) és azt a gyönyörű sárga farkú 2 kg körüli nyurgapontyot.

Ez utóbbiról még annyit, hogy nem konkrétan az én csalimra jött, hanem egy korábban beszakított szereléket vonszolt magával, annak a horga volt a szájában, továbbá több méternyi fonott zsinór, forgó, gumiütköző és pellet feeder kosár kíséretében. Mindezt a nagy gombolyagot húzta bele a hosszúelőkés szerelékem végén található kis horogba. Szerencsének és a végtelen csúszóra szerelt round kosaram felcsúszásának is köszönhetem, hogy végül partra segítve meg tudtam szabadítani ezt a gyönyörű halat terhétől és lefertőtlenítve, szabadon tudtam visszaengedni a tóba. Remélem nagyra nő és pár év múlva újra látom aranysárga farokuszonyát.

A csalik terén method módszer esetén egyértelműen az élénk színű waftersek vitték a prímet. Elsősorban a Dovit All In Wafters 5mm tutti-frutti ananász csali közül a narancsárga és a zölt színűekkel tudtam kapást elérni, de az első ponty Novák Mézeskalácsos Waftersre érkezett. A methodos szereléknél talán megfigyelhető volt trend is: kezdetben és a vége felé, amikor óvatossá váltak a halak inkább a wafters csalik működtek, míg a közbenső időszakban a kisebb popupok is elkeltek. A szokásosan működő, citromsárga színű csalik (ananász, banán, kukorica stb.) nem működtek ezen a napon.

Hosszúelőkés szereléken elsősorban csontival csaliztam, a csemegekukorica most nem volt nyerő. Csontival is a kevesebb több elve érvényesült. Sőt mézes csontibefőttet is próbáltam, szintén sikerrel, amit 1 szem csontival kombináltam. 3 vagy több csonti esetén nem volt kapás.

Külön kiemelném a nap folyamán az aromák szerepét, mind method, mind a round kosár esetén. A method kosarat megtöltve és a tetejére adagolva próbáltam a repertoáromból több félét, elsősorban a Narancs-Hal mikropellet ízével, illatával, színével harmonizálóakat. Az egyik legütősebb kombináció a Carp Zoom által Spicy ízben gyártott Aroma Liquid volt. Ehhez Dovit Fűszeres Mézes Wormball-t raktam. Az egész konkrétan mézeskalács illatot árasztott magából! Ezzel több pontyot is sikerült elcsábítani.

A round kosárban is használtam liquideket, itt inkább – az etetőanyag ízével és színével harmonizálva szintén – intenzíven gyümölcsös liquideket próbáltam: Dovit Eper-Hal MML, Dovit Narancs-Hal MML, Stég Erdei Gyümölcs. Ezeket préseltem össze 2 adag etetőanyag közé. Az epres aroma és a mézes csonti befőtt remek kombináció volt!

Összegzés: Egy jól sikerült helyválasztást követően taktikus és pontos etetéssel nettó 5 órás horgászat alatt sikerült olyan eredményt elérni, amivel a körülöttem horgászók eredményeihez mérten maximálisan elégedett vagyok, mert bár kapitális példányok ezen a napon nem kerültek a merítőbe, de a halfogás viszonylagosan folyamatos volt (eltekintve a technikai szünetektől pl. amikor az idegen szerelék miatt újra kellett szerelni a botot). A szereléket nem kellett túlfinomítani, de az aromák szerepe jelentős volt. Csalik közül a kevesebb több elve, az etetőanyagok közül a sötétebb etetők voltak eredményesek. A method és a hosszú előke közül ha az összfogás összsúlyát mértem volna, talán a method felé billenne a mérleg, de darabszámban egyformán sikeres volt a 2 módszer. Az szél kezdetben élénk volt, de idővel lecsendesedett és kora délutántól teljes szélcsendben, tükörsima vízen horgászhattam, ami a szikrázó napsütéssel párosulva élmény volt így novemberben.