Talán az ősz utolsó nyugodt és szép napját horgászattal töltöttem, elvittem magammal a fiamat is. A tó látványa hihetetlen volt, a barna, a sárga és a zöld színek árnyalatainak összjátéka ismét lenyűgözött. A tó közepén a 12-es álláson pakoltunk ki és mivel most fiammal voltam, 3 bottal próbálkoztunk, 3 irányba.

Szerelék:
Tőlünk bal oldalra a 3,45m-es Silstar X-Performance medium botommal dobáltam. Hozzá a 40-es LineaEffe HyperCarp orsó, a nagyhalas szezonra tekintettel még rajta a nyáron használt 0,23-as monofil főzsinór, végén 35 grammos Team Feeder by Döme Vario Method Feeder kosár, 0,08-as fonott előke és 10-es Czero Qantum F1 szakáll nélküli horog.
Középen a 3,9m-es Nevis Vanity XXH bottal próbálkoztam a tó közepét megcélozni. Rajta a 60-as Team Feeder by Döme LCS 6000 orsó, 0,25-ös monofil főzsinór, 0,22-es fonott dobóelőkével, a végén 100 grammos Carp Zoom XL-es method feeder kosárral. A horogelőke 0,08-as fonott, rajta pedig Mivardi B8 szakállnélküli horog.
Tőlünk jobbra a 3,6m-es Leeda Concept GT botom volt, hozzá a 40-es Team Feeder by Döme LCS 4000 orsó, még szintén rajta a nyáron használt 25-ös monofil főzsinór, viszont a végén egy hosszúelőkés szerelék volt, hordó alakú 20 grammos kosárral és a 50cm hosszúságú 12-es monofil horogelőke végén pedig egy 14-es Mustad horog.

Etetőanyag:
Azon túl, hogy methodozáshoz Dovit Magic Method Pelletet Narancs-Hal ízben áztattam be, a hosszúelőkés módszerhez pedig Carp Zoom Method kaját kevertem be, csemege kukoricával, csontival dúsítva és némi extra Dovit Method eper aromával turbózva, kicsit kísérletezési célja is volt a horgászatnak. A fagyasztóban korábbi nyári pecák végén megmaradt és utána lefagyasztott etetőanyagok közül szerettem volna kettőt megpróbálni, hogyan működnek hidegebb vízben, olyan minden mindegy próba alapon, kíváncsiságból. Ez a kettő pedig az Ananászos Vajsavas Pistamix és a Dovit Vajsavas Fluo-Vit Mix voltak.

A kis Silstarom methodos szerelékénél a damilt kb. 40 méterre bedobva akaszottam be a klipszbe és ott próbáltam etetést kialakítani, a Nevis nehéz kosarával kb. 50-60 méteres távon a tó közepét vallattam, a hosszúelőkés szerelékkel pedig kb.20 méterre kezdtem dobálni. Elég nehezen indult be az egész peca, akadókat találtam több helyen is, továbbá a halak sem adták könnyen magukat. A balos methodos etetésemen a Fluo-vit etetővel kezdtem – eredménytelenül, ezért a narancsos mikropellettel folytattam. A középső methodos szerelékkel is többféle etetőt próbáltam, de a legnagyobb meglepetésemre az első hal a vajsavas pistamixre érkezett. A szép kárász a 11mm-es ananászos Dovit Wormball golyó és a hozzáfaragott banános Misel Zadravecz Barrell Feeder Mix süllyedő pellet kombinációjára akadt fenn.

Dél is eltelt már, amikor kezdtek jövögetni a kárászok és a keszegek.

Mindketten húzogattuk a szép kis halacskákat, én kicsit sűrűbben. Az első elementáris erejű pontykapás a balos methodos szereléknél jelentkezett fél 1 körül, nagy súlyt éreztem, de sajnos akadóba ment a hal előttem kb. 20 méterrel és ott leakadt. A szerelék azért menekült meg, mert a horog végül kihajlott, ahogy húztam-húztam. Most kivételesen egy cseppet sem bántam. 🙂

A következő egy kisebb 2 kilós pontyocska volt, szintén a balos methodra, de ez meg a merítés előtti pillanatban szabadult meg a horogtól. Bosszantott a dolog., de hamarosan megérkezett a harmadik ponty is. Fél 2-őt követően egy szép nyurgaponty küzdött remekül a balos botomon, de ő már nem menekült. 🙂 Hatalmas evezőlapát farokúszóját meglátva egyből értettem miért küzdött ilyen jól.

A mérleg 5,75 kg körüli nettó súlyt mutatott. Hmm…

A kapások egyre ritkábbak lettek az idő előrehaladtával, de a hosszú etetésen az előke hosszát 65cm-esre növeltem, a horgot 16-osra cseréltem. A halak száma erre nőtt, majd itt is volt egy nagyobb kapás, ami sajnos nagyon gyorsan lemaradt. Valószínűleg a kis horog volt az oka. Már pakolni is kezdtünk, amikor negyed 5 körül újabb füstölős kapással érkezett fiam botjára az utolsó ponty. Ismét egy izmos nyurga küzdött a horgon, de végül ő is a bölcsőben kötött ki, a kis horgász nagy örömére. A mérleg itt nettó 4,5kg-ot mutatott. Szép csattanó a nap végére.

Összegzés: elég döcögősen indult a nap, de végül sikerült nagyjából ütemesen halat fogni. Több tekintetben érvényesültek az általánosan várható tendenciák. A nyári etetők nem működtek, a sötét színű hallisztes etetőanyag, édes ízvilággal volt a nyerő. A hosszúelőkés etetés sem igazán adta a halat eleinte, de a finomítás itt is meghozta az eredményt. Nem tudni mit tartogat még az ősz, de valószínűleg ilyen szép napos, tiszta pecaidő egy ideig már nem lesz.

Galéria: