Nagypéntek napján újra kedvenc tavamat vettem célba, a “heti peca-napot” a Tiszatenyő Horgászegyesület tavának szenteltem újra.

Megérkezésem nem sikerült túl koránra, reggel fél kilenc körül már szinte tele volt a tó, így már az egyetlen szabad helyre tudtam csak leülni, sok variáció nem volt. Sebaj a hely így is zseniálisnak ígérkezett hiszen a tó jobb külső sarkában ültem le és így az oldalsó nádfalat kényelmesen meg tudtam horgászni.

Néha sok a 2 bot methoddal, lemarad az ember néha a kapásról, amíg a másikat csalizza, van a halaknak szerintem egy hatodik érzéke. Ezért most egy új módszert próbáltam ki, a nagyobbik botomra nem feeder szereléket raktam, hanem halas pelletet, kukorica csíra pelletet és etető oldódó bojlit egészben/felezve/negyedelve rejtő PVA zsákot akasztottam egy 8-as horogra, amelyet egyébként alatt egy megfaragott etetőbojli és egy 12 mm-es popup bojli hóemberszerű kombinációja könnyített ki a hajszálelőkén. Az otthoni teszt azt mutatta, hogy kb. 1,5-2 óráig megmarad a hóember, tehát addig a másik bottal tudok methodozni zavartalanul. Próba szerencse!

A methodos botomon 0,195-es főzsinór és 0,14mm-es fluorocarbon előkén 14-es horog, ami talán picinek tűnhet, de ismerem a kis Silstaromat, az ő érzékeny spiccével ez nem lesz gond! Etetőnek kezdetben a Dovit fokhagyma-mandula ízesítésű etetőjét kevertem be. Csali Dovit MMB fokhagyma-mandula. 5 kosárnyit horog nélkül beküldtem “alapozó” etetésnek, klipsz beakasztva, utána második bedobásra már egyből jelentkezett egy érdeklődő, amely egy három kilós tükörponty volt. Szép kezdés!

A gyors sikeren felbuzdulva lelkesen folytattam tovább a dobálást, de egy 30 dekás kárászon kívül semmi nem jött pár óráig. Váltogattam a csalikat: csonti, pinki, pelletek, minibojlik és kombinációk, etetőből is kevertem be Dovit eper-halas MMM-et, de a siker elmaradt.

Másik boton végig egyetlen kapás sem volt. A method-os boton is csak őriztem a vizet. Így délután 2-3 körül stratégia váltás mellett döntöttem. Egyrészt átszereltem a korábbi bojlisra elkészített botot és egy klasszikus henger alakú feederkosaras szereléket állítottam össze rá. Hozzá egy Dovit MMM eper-halas etető, CSL hidegvízi aroma és egy adag csonti összekeveréséből álló etetőkeveréket állítottam össze. Másrészt a methodos botra Haldorádó kék fúzió etetőt kevertem be. Csaliként pedig gondolva egy merészet és egy kifejezetten nyárinak gondolt csalit, a Feeder Competition csípős fűszeres 8 mm-es method bojliját raktam fel.

A methodos boton az etető- és csali-váltás meghozta gyümölcsét és egy újabb 3 kilós pontyot terelhettem a szákba.
Egy bő órányi meddő próbálkozást követően a másik botot is átszereltem method kosárra. Később egy 2,3 kilós pontyot sikerült még partra segíteni, miközben a másik boton egy kárász akasztotta meg magát, türelmesen kivárva amíg a pontyot kifárasztom.

Összegezve mindent elmondhatom, hogy egy remek és eredményes nap volt és ismét beigazolódott, hogy a horgászatban bizonyos szabályok arra valók, hogy legyen mit megszegni. Néha pedig az a csali válik be pont, amit nem is gondolunk…

Képek sajnos nincsenek erről a napról.